Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Προστατεύω και ομορφαίνω το περιβάλλον !!!!!

   Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Περιβαλλοντική Εβδομάδα. Στο σχολείο μας αναπτύσσουμε περιβαλλοντικές δράσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά δε θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και τις δράσεις αυτές τις μέρες. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, συζητώντας τι είναι το περιβάλλον. Οι απαντήσεις ποικίλες : Είναι τα δέντρα, τα φυτά, ο ήλιος, ο ουρανός, τα ζώα, η θάλασσα, αλλά και τα σπίτια με τις σκεπές τους και τα μαγαζιά. Έτσι έγινε μια πρώτη αναφορά στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Στη συνέχεια κάναμε στα παιδιά την ερώτηση αν μας αρέσουν όσα βλέπουμε γύρω μας, ξεκινώντας από το κοντινότερο για εμάς περιβάλλον, την αυλή του σχολείου μας. Άλλα απάντησαν πως ναι κι άλλα πως δε μας αρέσει που τα μεγάλα παιδιά πολλές φορές ρίχνουν σκουπίδια στην πόρτα μας, μερικές φορές πετάμε κι απ' το αυτοκίνητο σκουπίδια, δε μας αρέσει που υπάρχουν πεταμένα πράγματα στην αυλή μας (παλιά μπασκέτα του δημοτικού και άλλα) και θέλουμε να την κάνουμε πιο όμορφη. Θέσαμε, τότε, τον προβληματισμό πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και καταγράψαμε τις σκέψεις των παιδιών, τα οποία είπαν ότι πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια μας στους κάδους ανακύκλωσης, πρέπει να φυτεύουμε λουλούδια, πρέπει να φροντίζουμε και να προσέχουμε αυτά που φυτρώνουν μόνα τους, πρέπει να βγάλουμε έξω τον κάδο μας τον Φαγανούλη (περσινή μας κατασκευή), για να πετάνε εκεί τα μεγάλα παιδιά τα σκουπίδια τους.
    Αποφασίσαμε έτσι να κάνουμε μία αφίσα, όπου θα γράψουμε το σύνθημα του σχολείου μας και θα σημειώσουμε εκεί όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε για να πετύχουμε το σκοπό μας. Πήραμε στα χέρια μας την Υδρόγειο Σφαίρα και είδαμε τη θάλασσα, τους Πόλους (τους ξέρουν από περσινό project), τις χώρες και τη χαϊδέψαμε δίνοντας την υπόσχεση στη γη μας ότι θα την προσέχουμε πάντα. Έτσι προέκυψε και στο σύνθημα της αφίσας μας "Η ΦΥΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ". Χωριστήκαμε σε ομάδες και πιάσαμε δουλειά...!!!





Το αποτέλεσμα της αφίσας νομίζω ότι μας δικαιώνει...


Και ξεκινήσαμε επιλέγοντας να φυτέψουμε λουλούδια για την πόρτα μας...


Καθώς ανακατεύαμε το χώμα βρήκαμε κάποιους επισκέπτες μέσα...

   

Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό σαν μικρά παιδάκια (ευτυχώς φορούσαμε γάντια!!)

 
Κάποιοι θέλησαν να τα δουν από κοντά τα σκουληκάκια κι αποφασίσαμε να τα βάλουμε για λίγο σ' ένα γυάλινο βάζο...





Μπήκαν για λίγο στη γωνιά της παρατήρησης, με τη συμφωνία να τα αφήσουμε ελεύθερα, γιατί κι εμάς δε θα μας άρεσε να μας φυλακίσει κάποιος σ' ένα βάζο...




Και φυτέψαμε τα δημητριάτικά μας, για να στολίσουμε την πόρτα μας!!!!
Φωτογραφίες από την είσοδο σε επόμενη ανάρτηση, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία...
Αποφασίσαμε να κρεμάσουμε εκεί την αφίσα μας, να τοποθετήσουμε το Φαγανούλη μας και πολλά πολλά άλλα, που δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτή την εβδομάδα λόγω καιρού...!!

Συνεχίζεται.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου