Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η Απελευθέρωση της Καστοριάς

11 Νοεμβρίου 1912
    Ήρθε η στιγμή να απελευθερωθεί η πολυαγαπημένη μας πόλη της Καστοριάς.Και, φυσικά, δεν μπορούμε παρά να μιλήσουμε γι' αυτό στο σχολείο μας.

Είδαμε το χάρτη της Ελλάδας μας για μια ακόμη φορά και βρήκαμε το νομό της Καστοριάς. Μιλήσαμε για το τι σημαίνει απελευθέρωση και για το πώς θα πρέπει να αισθάνονταν τότε .
Μιλήσαμε για το πόσο σημαντικός ήταν ο αγώνας των ηρώων τότε, για να μπορούμε να ζούμε τώρα εμείς ελεύθεροι, όπως είχαμε συζητήσει και για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. "Διαβάσαμε" την ημερομηνία, στην οποία αναγνωρίσαμε το 11 και το "Νοέμβριος" και μάθαμε και το 1912, στο οποίο αναγνωρίσαμε έναν έναν τους αριθμούς.

Παίξαμε με τη φράση "Απελευθέρωση της Καστοριάς" στην οποία μετρήσαμε τρεις λεξούλες και τις αναγνωρίσαμε από τα αρχικά τους γράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα προνήπιο αναγνώρισε αμέσως τις λέξεις λέγοντας ότι η απελευθέρωση είναι πολύ μεγάλη λέξη γιατί αργούμε να την πούμε και γι' αυτό είναι η πρώτη, που είναι πιο μεγάλη. Το "της" είναι το πιο μικρό γιατί το λέμε πολύ γρήγορα κι αυτό που περισσεύει είναι το " Καστοριάς" γιατί δεν έχει άλλο. Η αλήθεια είναι ότι με εντυπωσίασε πάρα πολύ ο τρόπος σκέψης του, αφού ήταν η πρώτη φορά που ξεδίπλωνε τόσο σωστά τη σκέψη του με τόσο εύστοχα επιχειρήματα.


Και, για τέλος, το Α της απελευθέρωσης.....το γνωρίζουμε, το γράφουμε στον αέρα με το χεράκι μας, το αναγνωρίζουμε σε λεξούλες που υπάρχουν στο ταμπλό μας και στην τάξη μας, το ζωγραφίζουμε και προσπαθούμε να το γράψουμε για πρώτη φορά....















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου