Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ο Διόνυσος στην τέχνη

  Μιλώντας για το αμπέλι ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το Διόνυσο μέσα από την τέχνη. Χρησιμοποιήσαμε τους παρακάτω πίνακες ζωγραφικής:

GABOR URBAN



"Έφηβος Βάκχος" ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ


"Παιδί Βάκχος" ΓΚΟΥΙΝΤΟ ΡΕΝΙ


"Μικρός Βάκχος" ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ

Αρχικά καθεμιά από τις τέσσερις ομάδες της τάξης μας διάλεξε από έναν πίνακα κι αποσύρθηκαν στα τραπεζάκια τους, ώστε να τον συζητήσουν μεταξύ τους, να τον περιγράψουν και να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα μας τον παρουσιάσουν στην ολομέλεια.




Όταν πια ήταν έτοιμοι επέστρεψαν στην παρεούλα, όπου και ξεκίνησαν να μας περιγράφουν τι είδαν στον πίνακα, τι χρώματα έχουν οι πίνακες και όσες άλλες λεπτομέρειες είχαν παρατηρήσει.
Μετά την παρουσίαση και των τεσσάρων πινάκων τα παιδιά εντόπισαν ομοιότητες στους πίνακες, λέγοντας ότι όλοι στα κεφάλια τους φοράνε στεφάνια με σταφύλια και αμπελόφυλλα και κρατάνε κρασί....άρα σε όλους αρέσει το σταφύλι και το κρασί και φοράνε τα στεφάνια για να κάνουν τους άλλους να γελάνε. Είπαμε ότι πρόκειται για έναν θεό της ελληνικής μυθολογίας, που ονομάζεται Διόνυσος....αυτός ο θεός σίγουρα θα ήταν πολύ χαρούμενος αφού πίνει πολύ κρασί και σίγουρα θα τους κάνει όλους να γελάνε, αφού θα μεθάει και δε θα μπορεί ούτε να περπατήσει καλά, αλλά ούτε και να μιλήσει καλά (!).




Αμέσως μετά τους δόθηκε σε φωτοτυπία ένα στοιχείο από τον κάθε πίνακα και τους ζητήσαμε να βρούνε σε ποιόν από τους πίνακες ανήκει η λεπτομέρεια που είχαν στα χέρια τους. Δε δυσκολεύτηκαν καθόλου παρόλο που θα έπρεπε να είναι έγχρωμη η φωτοτυπία του στοιχείου του πίνακα, γιατί στην ασπρόμαυρη δε διακρινόταν πολύ καθαρά.





Αργότερα τους ζητήσαμε να συνεχίσουν από το στοιχείο αυτό του πίνακα που είχαν στα χέρια τους και να δημιουργήσουν το δικό τους πίνακα.













Για το τέλος διαλέξαμε έναν πίνακα κι αποφασίσαμε να τον ζωντανέψουμε. Σκεφτήκαμε τα υλικά που θα χρειαζόμασταν, τα συγκεντρώσαμε, τα ονομάσαμε και τα τοποθετήσαμε στο χώρο, όπως ακριβώς ήταν στον πίνακα ζωγραφικής. Τοποθετήσαμε και το σώμα μας, όπως έπρεπε και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, δε συμφωνείτε;;;;;
ο Σάββας μας ως Βάκχος....

ο μικρός μας Κωνσταντίνος ...

η Καλλιόπη μας...

η Κυριακή μας...

η Λαρίσα μας...

ο Αναστάσης μας...

η Κική μας...

ο Βαγγέλης μας...

η Ελισσάβετ μας....

ο Νικόλας μας...

ο Στυλιανός μας...

και ο μεγάλος Κωνσταντίνος μας....!!!

Τα παιδιά το διασκέδασαν πάρα πολύ και μετά το τέλος της δραστηριότητας  έπαιρναν και τους άλλους πίνακες και τους "ζωντάνευαν"!!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου