Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η αποταμίευση στο σχολείο μας

        Η 31η Οκτωβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στην αποταμίευση. Λίγο δύσκολη έννοια για την εποχή μας, όσον αφορά στην οικονομική της μορφή, ωστόσο, όμως, έννοια σημαντική, την οποία συνηθίζουμε να συζητάμε με τα παιδάκια μας κάθε χρόνο.
       Ξεκινήσαμε και φέτος βάζοντας έναν κουμπαρά σε περίοπτη θέση στην παρεούλα μας. Τα παιδιά αναγνώρισαν αμέσως ότι πρόκειται για κουμπαρά και είπαν ότι εκεί βάζουμε τα λεφτά που μας δίνουν η γιαγιά κι ο παππούς κι η μαμά κι ο μπαμπάς, για να τα μαζεύουμε.
       Γιατί, όμως, να πρέπει να μαζεύουμε τα χρήματά μας και να μην τα σπαταλάμε;;;
Οι απαντήσεις τους διάφορες: - Για να αγοράζουμε ό,τι θέλουμε, ακόμα και σκυλάκι
                                                 - Για να αγοράσουμε παιχνίδια, αλλά όχι σοκολάτες...
                                                 - Για να πάρουμε μπάλες
                                                 - Για να πάρουμε λουκούμια!
                                                 - Για να τα βάλουμε στην τράπεζα!
Τι είναι η τράπεζα;  - Είναι ένα μέρος, που εκεί φυλάμε τα λεφτά μας και δε μας τα παίρνουν...
                                - Εκεί βάζουμε την κάρτα και παίρνουμε λεφτά!
Μπορούμε, όμως, να πάρουμε λεφτά από την κάρτα, αν δεν έχουμε φροντίσει εμείς να μαζέψουμε και να τα έχουμε καταθέσει στην τράπεζα;;; Τα παιδιά απάντησαν πως όχι και μοιράστηκαν μαζί μας τις εώς τώρα εμπειρίες τους σε σχέση με την τράπεζα. Αν έχουν επισκεφθεί ποτέ τράπεζα με τους γονείς τους, πώς είναι μία τράπεζα, ποιοί δουλεύουν εκεί, τι μπορούμε να κάνουμε σε μία τράπεζα.
          Ένα νήπιο είπε πως τα λεφτά, αλλιώς τα λέμε και χρήματα και πως υπάρχουν και χαρτονομίσματα. Δείξαμε, έτσι στα παιδιά αληθινά και ψεύτικα χρήματα και κάναμε ταξινομήσεις σε χαρτονομίσματα και κέρματα, καθώς και στα αληθινά και ψεύτικα χρήματα. Παρατηρήσαμε τους αριθμούς που έχουν πάνω τους τα χρήματα, αναγνωρίσαμε όσους μπορούσαμε και τους καταγράψαμε.





         Επίσης, ένα νήπιο είπε πως τα χαρτονομίσματα είναι πιο πολλά λεφτά και μ' αυτά μπορούμε να αγοράσουμε πιο πολλά πράγματα. Τα ρωτήσαμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέρματα ή χαρτονομίσματα για να αγοράσουμε μία σοκολάτα ή ένα σπίτι. Απάντησαν ότι σοκολάτα και μικρά πράγματα μπορούμε να αγοράσουμε με τα κέρματα και σπίτι μπορούμε να αγοράσουμε με χαρτονομίσματα, γιατί είναι πιο μεγάλο. Με την αφορμή αυτή μιλήσαμε λίγο για τις έννοιες φθηνό και ακριβό, έννοιες, όμως, που ήταν δύσκολο να κατανοήσουν τα παιδιά και για το λόγο αυτό δεν επιμείναμε πολύ.
         Και, φυσικά, δεν μπορούσαμε να μην κατασκευάσουμε και έναν κουμπαρά, τον οποίο και πήραν τα παιδιά στο σπίτι τους...(επειδή, όμως, ξέχασα να τους βγάλω φωτογραφία, σας δείχνω το δικό μου δείγμα). Είναι φτιαγμένος από ένα πλαστικό ποτήρι τυλιγμένο με χαρτοταινία και βαμμένο με τέμπερα και το πρόσωπο με χαρτόνι κάνσον.

    Μία πολύ καλή πρόταση για την ημέρα αυτή είναι το βιβλίο "Ο κουμπαράκος και η τσεπούλα" από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν δεν κάνω λάθος...μας το είχε φέρει μια μαμά κάποια χρονιά και άρεσε πολύ στα παιδιά, αλλά δυστυχώς φέτος δεν το είχαμε. Επιφυλάσσομαι για του χρόνου.....
    Και, φυσικά, είπαμε ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας δεν αγοράζονται με χρήματα. Ποιά είναι αυτά;;;; Η υγεία μας, η ευτυχία, το χαμόγελο, η αγάπη, οι άνθρωποι που αγαπάμε, οι χαρούμενες στιγμές που ζούμε στο σχολείο και με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αξία ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου