Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Παιχνίδια με τον αέρα!!!!

     Και, φυσικά, αφού μάθαμε για την ατμόσφαιρα, δε θα μπορούσαμε παρά να μιλήσουμε για τον αέρα, να μάθουμε πράγματα γι' αυτόν και να παίξουμε μαζί του.
Πού υπάρχει αέρας; Έξω στην αυλή, ήταν η πρώτη απάντηση. Στην παιδική χαρά, στη βόλτα που βγαίνουμε...μέσα στο σχολείο δεν υπάρχει; όχι...αφού δε φυσάει... όμως εμείς πώς αναπνέουμε; ας αναπνεύσουμε για να δούμε... Άρα υπάρχει και μέσα στο σχολείο και μέσα στο σπίτι μας και..και...και... άρα υπάρχει ΠΑΝΤΟΥ!!!!
     Παντού; Υπάρχει και μέσα στη θάλασσα; Οι απόψεις διαφορετικές: Υπάρχει, αφού εκεί ζούνε ψάρια και καρχαρίες και δελφίνια και φύκια. Δεν υπάρχει, αφού όταν κάποιος πηγαίνει κάτω στο βυθό για να εξερευνήσει, πρέπει να έχει μαζί του μία φιάλη με οξυγόνο και μία μάσκα, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να αναπνεύσει. Υπάρχει μέσα στο χώμα; Υπάρχει αφού ζουν μυρμήγκια και σκουλήκια.
    Όλα αυτά μπορούμε να τα ανακαλύψουμε μαζί παίζοντας!!!
  Και ξεκινάμε νιώθοντας τον αέρα που δημιουργούμε με το σώμα μας μέσα στο σχολείο.
Μπορούμε να "φυλακίσουμε" τον αέρα; και πού; Δοκιμάζουμε στη θήκη της φωτογραφικής μας μηχανής, αλλά μάλλον θα φεύγει αφού έχει τρύπα.


σε μπαλόνι;Μα και βέβαια... Φυλακίζουμε εκεί τον αέρα, τον νιώθουμε κι ακούμε τους ήχους που κάνει ξεφουσκώνοντας, οι οποίοι είναι και πολύ αστείοι...
Τι συμβαίνει αν αφήσω τη θήκη της φωτογραφικής μηχανής να πέσει κάτω;Πέφτει ακριβώς μπροστά στα πόδια μας...
Τι μπορεί να συμβεί αν αφήσω το μπαλόνι, στο οποίο έχουμε "φυλακίσει" τον αέρα;Ωωωωωω!!!!!!!!!! Μα κάνει σαν τρελό και φτάνει πολύ μακριά!!!
Γιατί άραγε;
Μα, το σπρώχνει ο αέρας, κυρία!!!
Κι έρχεται η ώρα για παιχνίδι με το νερό...
Η κυρία βάζει βαμβάκι σε ένα ποτήρι (κάτω κάτω στο πάτο του) και μας λέει να το βυθίσουμε ανάποδα μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Κάνουμε, φυσικά, πρώτα τις υποθέσεις μας, όπου όλοι συμφωνούμε ότι το βαμβάκι θα γίνει μούσκεμα...


Τι έγινε όμως; Το βαμβάκι ήταν στεγνό, όπως όταν το βάλαμε. Πώς έγινε αυτό;
Η απάντηση ήταν ότι η κυρία δεν μας είπε σωστά πώς να το βάλουμε. Έπρεπε να το βάλουμε πλάγια και να πάρουμε νερό μέσα στο ποτήρι για να μουσκέψουμε το βαμβάκι.
Φυσικά, το δοκιμάσαμε και είδαμε ότι πραγματικά έτσι μουσκέψαμε το βαμβάκι. Γιατί όμως την πρώτη φορά δεν μουσκεύτηκε; Μα, γιατί έκανες λάθος, κυρία. Πάλι θα τα λέμε; χαχαχαχαχα
Επόμενο παιχνίδι με καλαμάκια... φυσάμε μέσα στο νερό δημιουργώντας μπουρμπουλήθρες...Και μετά ένας αγώνας ανάμεσα σε ζευγάρια. Ποιός θα φυσήξει πιο δυνατά και θα καταφέρει το βαμβάκι του να φτάσει στο τέρμα πρώτος;


περιττό να πω πόσες φορές γίναμε ζευγάρια και το παίξαμε...
κι ύστερα ανακαλύψαμε και το μπουκάλι, που είναι στρόγγυλο και κυλάει πολύ εύκολα...φυσικά, το δοκιμάσαμε κι αυτό!!


Και συνεχίσαμε φυσώντας κι από την αντίθετη πλευρά παρατηρώντας ότι έτσι δεν μπορεί να κινηθεί, γιατί ο αέρας βάζει δύναμη κι από τις δύο πλευρές και δεν το αφήνει. ( Να κι η συνισταμένη των δυνάμεων, χωρίς να το καταλαβαίνουμε...χαχαχαχα)


Και, φυσικά, η απαραίτητη αποτύπωση των όσων παρατηρήσαμε ...Και τα παιχνίδια με τον αέρα συνεχίζονται....!!!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου