Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Όταν οι γραμμές γίνονται σχήματα!!!!

   Στο σχολείο μας αυτή την εβδομάδα ήρθαν κάποιοι επισκέπτες και τρύπωσαν μέσα στο κουτί της παρεούλας. Το ανοίξαμε και τι να δούμε;;;; Ωχ!!! Τι να είναι αυτά;;;;


Αυτά, κυρία, είναι κάποια σχηματάκια, που είναι πολύ όμορφα και χρωματιστά...Έχουν ένα μεγάλο σχήμα για σώμα κι ένα ίδιο, αλλά πιο μικρό για κεφάλι....
Ας δούμε, λοιπόν, τι σχήμα είναι το καθένα και να μετρήσουμε τις πλευρές του, τις γωνίες του και να μιλήσουμε γι' αυτό.
Μαζευτήκαμε,λοιπόν, όλοι στην παρεούλα κι ενώσαμε τις γνώσεις που ήδη είχαμε πάνω στα σχήματα, αφού..."όλοι μαζί, όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοι!" (το σύνθημα αυτό, όπως θα καταλάβατε, μας συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς).
Αμέσως μετά προχωρήσαμε σε ομαδοποίηση σχημάτων....Αφού όλοι τα καταφέραμε πολύ καλά στο να βάλουμε το κάθε σχήμα στην ομαδούλα του και να το ονομάζουμε ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να σηκωνόμαστε ένας ένας και να παρουσιάζουμε το αγαπημένο μας σχήμα στην υπόλοιπη παρέα. Την αρχή έκανε η κυρία κι ακολουθήσαμε όλοι...Αμέσως μετά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε διάφορες εικόνες χρησιμοποιώντας τα σχηματάκια...


Το δεντρόσπιτο της Λαρίσας κι ένας χαρταετός με την ουρά του!!

Σπίτια, δέντρα κι ένας άνθρωπος που μένει εκεί...

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων, όταν η Έλενα χρησιμοποίησε στον μαγνητικό πίνακα σχήματα κι έδωσε αυτή τη μορφή...


...λέγοντας ότι έκανε ένα χωριό με λίγα σπίτια, ενώ κάτω είναι ένα παιδάκι που κρατάει μία τούρτά στο ένα χέρι και τον μπαμπά του στο άλλο!!!!

Επίσης, ζωγραφίσαμε τα σχηματάκια που μάθαμε...Και, φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει κι ο Καντίνσκυ από τις δραστηριότητές μας για τα σχήματα. 'Ετσι, λοιπόν, παρατηρήσαμε τους πίνακές του, τους περιγράψαμε, τους δώσαμε τίτλους και ψηφίσαμε ποιός απ' αυτούς μας αρέσει περισσότερο.και, φυσικά, κάναμε κι εμείς τον πίνακα που μας άρεσε περισσότερο!!!
Ιδού το αποτέλεσμα..


Χορέψαμε και τον κύκλο από τα Ζουζούνια κάνοντας κύκλους με όλο μας το σώμα...

Κι άλλη μια έκλπηξη μάς περίμενε, όμως, όταν τα παιδιά αποφάσισαν να παίξουν κουκλοθέατρο με τα σχηματάκια...

Η παράστασή τους ήταν εξαιρετική...έκαναν διάλογο με τα υπόλοιπα παιδιά που παρακολουθήσαν μιλώντας για τα χαρακτηριστικά των σχημάτων... λυπάμαι πολύ που δεν μπόρεσα να μαγνητοφωνήσω την εξαιρετική αυτή προσπάθειά τους!!!!

Κι όμως οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν...
συνεργάστηκαν για να κάνουν κι ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων...

η προσπάθειά τους να το στήσουν...

τελικά, τα κατάφεραν...

φυσικά, είχαν και θεατές...

και το κουκλοθέατρο ξεκινάει!!!Υπέροχες στιγμές πραγματικά, που μας κάνουν να νιώθουμε ότι τα αστεράκια μας άρχισαν πια να ξεδιπλώνουν τους εαυτούς τους και να δημιουργούν!!!!!!

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τα σχηματάκια με τα σώματά μας....


Και αυτή αυθόρμητη δραστηριότητα των παιδιών κι επίσης εξαιρετική...
 Επίσης, δώσαμε στα παιδιά σχήματα κομμένα σε λευκό Α4 και τους ζητήσαμε να συνθέσουν μία εικόνα κολλώντας τα όπως πρέπει και να ζωγραφίσουν όπου νομίζουν ότι χρειάζεται.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους...


Κι επειδή το παιχνίδι με τα σχήματα δε σταματά ποτέ στο νηπιαγωγείο...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου