Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα!!

     Αύριο ξημερώνει 11η Νοεμβρίου!!! Μεγάλη μέρα για την πόλη της Καστοριάς, καθώς γιορτάζουμε την Απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Πώς θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε την επέτειο αυτό στο σχολείο μας;;;; Έτσι, λοιπόν, διοργανώσαμε μία επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς με το νηπιαγωγείο Χιλιοδέντρου-Ποριάς, την οποία και πραγματοποιήσαμε σήμερα.
     Πριν από την επίσκεψη
-Συζητήσαμε για το τι μπορεί να σημαίνουν οι τρεις λεξούλες "Μουσείο, Μακεδονικός, Αγώνας"
Τα παιδιά είπαν ότι μουσείο είναι ένα πράγμα που εκεί υπάρχουν πολλά παλιά πράγματα από τον πόλεμο. Σε ερώτηση αν είναι ένα κουτί, απάντησαν ότι είναι ένα κτίριο που όλα τα μάζεψαν κάποιοι εκεί, για να μπορούμε να τα βλέπουμε.
Η λέξη "Μακεδονικός" μας θυμίζει τη λέξη Μακεδονία, το τραγούδι "Μακεδονία ξακουστή" και τον Αλέξανδρο(!). Ποιός είναι ο Αλέξανδρος;;; "Είναι ένας πολύ γενναίος Έλληνας, που πολεμούσε για τη Μακεδονία".
Η λέξη "αγώνας"; "αααα...είναι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρία! Κάνουν αγώνες εκεί!!!"
Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως αγώνας είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να καταφέρουμε κάτι. Στους Ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές αγωνίζονταν για το μετάλλιο, ενώ στον Μακεδονικό αγώνα για τι μπορεί να αγωνίζονταν όσοι έπαιρναν μέρος; "Για τη Μακεδονία, κυρία!!" Ναι, λοιπόν! Για την ελευθερία της Μακεδονίας μας.
- Συνεχίσαμε βρίσκοντας στο χάρτη τη Μακεδονία και την Καστοριά μας, για να κατανοήσουμε ότι κι η πόλη μας είναι στη Μακεδονία, αλλά και στην Ελλάδα, φυσικά.
- Ψάξαμε στο internet για να δούμε το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα κι ακούσαμε το τραγούδι "Μακεδονία Ξακουστή".
- Αφού αναφέραμε ότι αυτούς που πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα τους λέμε Μακεδονομάχους μάθαμε πώς μπορούμε να ψάχνουμε στις μηχανές αναζήτησης πληροφορίες για ό,τι θέλουμε. Πληκτρολογήσαμε τη λέξη και βρήκαμε πολλές εικόνες, τις οποίες κι εκτυπώσαμε, για να κάνουμε ένα πολύ όμορφο κάδρο, το οποίο θα προσφέρουμε σαν δώρο στο Μουσείο.


-Παίξαμε με τις εικόνες και τα ονόματα Μακεδονομάχων, χρησιμοποιώντας τον πίνακα αναφοράς της συναδέλφου Ανθής Ζήση...


-Τέλος, προσπαθήσαμε να φανταστούμε τι μπορεί να δούμε στο Μουσείο και το καταγράψαμε...

Κατά την επίσκεψη

-Είδαμε πολύ προσεκτικά τα εκθέματα του Μουσείου κι ακούσαμε την κυρία Γεωργία να μας μιλά για τον Μακεδονικό Αγώνα. Φυσικά, έμεινε έκπληκτη βλέποντάς μας να αναγνωρίζουμε τους Μακεδονομάχους στις εικόνες.







Κατεβήκαμε στην αυλή του Μουσείου, όπου είδαμε αγάλματα Μακεδονομάχων και προσπαθήσαμε να διαβάσουμε τα ονόματά τους.


Δώσαμε στην κυρία Γεωργία το δωράκι μας ...

και παίξαμε για λίγη ώρα στην αυλή, γιατί είμαστε και παιδάκια!!! 

Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε την ιστορική πλατεία του Ντολτσό, όπου και φάγαμε το πρωινό μας και παίξαμε με τα χρωματιστά φθινοπωρινά φύλλα που είχαν γεμίσει την πλατεία...(το καταευχαριστηθήκαμε, φυσικά)


Επίσης, είδαμε το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 7ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς που κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της πλατείας για την απελευθέρωση της πόλης μας και συναντήσαμε έτσι κι άλλα παιδάκια με τους δικούς τους δασκάλους.

Μετά την επίσκεψη

Όταν γυρίσαμε στο σχολείο μας συζητήσαμε για όλα όσα είδαμε στο μουσείο, πόσα  απ' αυτά που περιμέναμε δεν υπήρχαν και πόσα υπήρχαν, τι μας έκανε εντύπωση και πώς νιώσαμε. Τέλος, ζωγραφίσαμε τη σημερινή ημέρα 











Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πολύ με την πρώτη μας εξόρμηση για τη φετινή χρονιά. Ευχαριστούμε τις συναδέλφους και τα παιδάκια του γειτονικού μας νηπιαγωγείου Ποριάς-Χιλιοδέντρου κι υποσχόμαστε πολλές πολλές τέτοιες όμορφες μέρες συνεργασίας κι εξορμήσεων και για φέτος!!!
Επίσης αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε πολύ τον Σύλλογο Φίλων Μακεδονικού Αγώνα για τον πολύ όμορφο χώρο του Μουσείου, που έχει δημιουργήσει με καθαρά δική του πρωτοβουλία.Τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να στηρίζονται από τον κρατικό μηχανισμό, γιατί προάγουν το εθνικό μας αίσθημα, αφυπνίζουν τη συνείδησή μας κι επενδύουν στο μέλλον μας, κάτι που, δυστυχώς, δεν έχει γίνει στην περίπτωση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, όπως πληροφορηθήκαμε!!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου