Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Το Φ,φ του Φθινοπώρου

     Και αφού ασχοληθήκαμε με τα αρχικά μας ξεκινάμε το ταξίδι μας στην παιχνιδοχώρα των γραμμάτων. Σ' αυτή τη χώρα παίζουμε πολλάααααα παιχνίδια με διάφορα γραμματάκια και έτσι τα μαθαίνουμε μα έναν πολύ όμορφο τρόπο.
    Ξεκινήσαμε με το Φ,φ του Φθινοπώρου, αλλά και του Φλάβιο.

Μέσα σ' ένα κουτί στην παρεούλα βρήκαμε διάφορες εικόνες, τις οποίες και περιγράψαμε. Ναι, αλλά γιατί μπορεί να ήταν αυτές οι εικόνες μαζί στο κουτί; Τι κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους; Τα νήπια εντόπισαν ότι αρχίζουν όλες από Φ,φ.



 Το είδαμε στο όνομα του Φλάβιο, το βρήκαμε στις καρτέλες με τα γραμματάκια και το ακολουθήσαμε με το χεράκι μας. Επίσης κάναμε έναν πίνακα αναφοράς με διάφορες λέξεις που αρχίζουν από Φ και ζωγραφίσαμε δίπλα τα αντικείμενα. Όλοι αυτοί οι πίνακες αναφοράς που θα δημιουργούνται από τα παιδιά θα μπαίνουν σ' ένα μπρελόκ και θα κρεμιούνται στη γωνιά της γραφής, ώστε να μπορούν να το γυρίζουν και να βρίσκουν τις λέξεις που θέλουν από όλα τα γράμματα που έχουμε διδαχτεί.



Το κάναμε με τα χεράκια μας...


..αλλά και με τα σώματά μας...



Το κάναμε με στεφάνι και μπαστούνι...


..."Διαβάσαμε" και απομνημονεύσαμε το γλωσσοδέτη από το βιβλίο του Ευγένιο Τριβιζά
"Ένα φοβητσιάρικο φίδι,
μα ποιο φοβητσιάρικο φίδι;
ένα φοβητσιάρικο φίδι,
που ρουφάει καυτό φιδέ".
Και με τους γλωσσοδέτες αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Θα τους κρεμάμε όλους σ' ένα δεύτερο μπρελόκ και στη γωνιά της γραφής, όπου τα παιδιά θα μπορούν να ανατρέχουν.



Κατασκευάσαμε μόμπιλ με το Φ και τα Φύλλα του...



...και με αποξηραμένα φύλλα κάναμε τους φίλους μας τους Φυλλούληδες, που το όνομά τους ξεκινάει από Φ,φ.
Τέλος, δόθηκε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας με τον γλωσσοδέτη, όπου τα παιδιά υπογράμμιζαν όπου αναγνώριζαν το Φ,φ ,το έγραφαν όπως μπορούσαν και ζωγράφιζαν το γλωσσοδέτη (ξέχασε, όμως, η κυρία να βγάλει φωτογραφία)!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου