Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Μαθαίνοντας για το βαμβάκι!!!!!

    Η κυρία Αλεξία μας μάς έφερε στην τάξη κλαδιά από βαμβάκι μετά από μία επίσκεψη στο χωριό της στο νομό Κιλκίς. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε, έστω και για λίγο, με το πρωτόγνωρο για εμάς αυτό φυτό, που, η αλήθεια είναι, ότι δεν ξέραμε καν ότι είναι φυτό.


Πριν, λοιπόν, πάρει τη θέση του στη γωνιά της φύσης μας, το αγγίξαμε, το παρατηρήσαμε και καταλάβαμε ότι μοιάζει με το βαμβάκι που έχουμε στο φαρμακείο μας, μόνο που είναι πιο σκληρό σε κάποια σημεία. (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ)
Περιγράψαμε εικόνες για να μάθουμε τη διαδικασία της βαμβακοσυλλογής (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ)

χωράφι με βαμβάκιβαμβακοσυλλογή με το χέρι

βαμβακοσυλλογή με μηχανήματα

αποθήκες βαμβακιού και επεξεργασία


βαμβακερά ρούχα
 Μετά βάλαμε τις εικόνες στη σειρά, ώστε να δείξουμε την ακολουθία από το χωράφι βαμβακιού στα βαμβακερά ρούχα. Και, φυσικά, ζωγραφίσαμε τη σειρά...Κάναμε σειροθέτηση με τα κλαδιά βαμβακιού μαθαίνοντας τις έννοιες "μεγάλο- μεσαίο- μικρό" (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ)


Είδαμε στον υπολογιστή βίντεο για τη βαμβακοσυλλογή κι ενθουσιαστήκαμε πάρα μα πάρα πολύ!!
(ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ)
Δημιουργήσαμε φθινοπωρινά δεντράκια με το βαμβάκι...(ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ)
Κάναμε και μία πολύ όμορφη ομαδική εργασία με μεικτή τεχνική, κολλάζ και ζωγραφική, για να μάθουμε σιγά σιγά να δουλεύουμε όλοι μαζί και να συνεργαζόμαστε, χωρίς να γκρινιάζουμε ότι όλοι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα.


Αφού "μαζέψαμε" κι εμείς το βαμβάκι από τα κλαδιά του κάναμε και τα αγαπημένα για την εποχή συννεφάκια μας!Τέλος κι επειδή τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο στο σχολείο, με τα βαμβάκια που μας έμειναν και τα ξύσματα από τις ξυλομπογιές μας ζωγραφίσαμε με διάφορα χρώματα!
Και με τον τρόπο αυτό, το βαμβάκι, κάτι τόσο γνώριμο, αλλά και τόσο άγνωστο συνάμα για μας, μετατράπηκε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική ενότητα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου