Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

21 Νοεμβρίου "Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης"

   21 Νοεμβρίου, "Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, η σημερινή και είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της τηλεόρασης, να παίξουμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη στάση μας σε όλη αυτή την παθητικότητα που εμφανίζουν τα παιδιά εξαιτίας της τηλεόρασης και της ανεύθυνης χρήσης του υπολογιστή.
    Ξεκινήσαμε δημιουργώντας τη δική μας τηλεόραση...

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτησή μας γύρω από την τηλεόραση. Τα παιδιά είπαν ότι στην τηλεόραση βλέπουμε παιδικά, βλέπουμε έργα, ακούμε μουσική, βάζουμε DVD, βλέπουμε πόλεμο(!) και ακούμε και τον καιρό. 
Σε ερώτηση πόση ώρα βλέπουν τηλεόραση οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες. Κάποια είπαν ότι βλέπουν πολλή ώρα γιατί έχει πολύ ωραία παιδικά και τους αρέσουν και κάποια άλλα είπαν ότι βλέπουν λίγη ώρα, γιατί αλλιώς θα χαλάσουν τα μάτια τους, δεν θα μπορούν να κοιμηθούν, θα έχουν υπερένταση(!) και δε θα μπορούν να χαλαρώσουν και δε θα προλάβουν να παίξουν με τα παιχνίδια τους. Φυσικά, έγινε η αναφορά στη λέξη "υπερένταση" που πολύ σπάνια ακούμε από ένα 4χρονο, το οποίο και μας είπε ότι της το λέει η μαμά της και σημαίνει ότι είμαστε αναστατωμένοι κι η καρδούλα μας χτυπά τόσο δυνατά, που δε μας αφήνει να ησυχάσουμε(!).
Όσο για τις αγαπημένες μας εκπομπές; Οι απαντήσεις αναμενόμενες: Barbie, Superman, Batman, Lego, ο μικρός Νικόλας.Αφού καταλήξαμε σε συμφωνία για το πόση ώρα επιτρέπεται να βλέπουμε τηλεόραση, ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας εκπομπή....








Υπάρχουν, όμως, στην τηλεόραση και εκπομπές που θα μπορούσαμε να δούμε; εκπομπές από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε κάτι, αλλά παρακολουθώντας τες, φυσικά, για λίγη ώρα; Υπάρχουν κάποιες και δημιουργήσαμε κι εμείς οι ίδιοι τη δική μας. Γίναμε,λοιπόν, όλοι δημοσιογράφοι και προσπαθήσαμε να πείσουμε τους τηλεθεατές να διαβάζουν παιδικά βιβλία. Το όνομα της εκπομπής μας; "Όλα για το παιδικό βιβλίο"...










Φυσικά, εκτός από τη δική μας εκπομπή υπάρχουν και κάποιες εκπομπές, που ονομάζονται ντοκιμαντέρ και μας μαθαίνουν πολλά πράγματα για τα ζώα, για το διάστημα, για τη χώρα μας, για το περιβάλλον και για πολλά άλλα θέματα. Για του λόγου το αληθές παρακολουθήσαμε κι εμείς ένα ντοκιμαντέρ της Disney για την αρκούδα, με πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον..



 στις μεσημεριανές δραστηριότητες στις "ήσυχες γωνιές", που έχουμε καθιερώσει εδώ και κάποια χρόνια, όσα παιδάκια ήθελαν ζωγράφισαν ό,τι τους άρεσε από την εκπομπή που παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση...






και στο τέλος μοιράσαμε στους γονείς ένα εξαιρετικό κείμενο του Kindykids για τον εθισμό στην τηλεόραση στην προσχολική ηλικία!!!!!!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου