Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου 1940

       Η εθνική μας επέτειος τιμήθηκε και φέτος από εμάς και τα νηπιάκια μας. Τιμήθηκε μέσα στην τάξη μας, χωρίς ατέλειωτες και κουραστικές πρόβες και τυμπανοκρουσίες. Τιμήθηκε ουσιαστικά, προσπαθώντας να εμφυσήσουμε στα μικρά μας την αγάπη για την πατρίδα μας, όπως και κάθε μέρα, αλλά και τη σημασία της Ειρήνης. Το ιδανικό της Ειρήνης είναι το ύψιστο ιδανικό για κάθε άνθρωπο. Ο πόλεμος φέρνει δεινά και πάντα θύματα. Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, πόνος και δυστυχία.
      Εντάξαμε, λοιπόν, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
    Διαβάσαμε ιστορίες με σχετικό θέμα, απομνημονεύσαμε ποιήματα, περιγράψαμε εικόνες, παίξαμε με τα γράμματα του ΟΧΙ, τα βάλαμε στη σωστή σειρά ώστε να μπορούμε να "διαβάσουμε" τη λέξη, γράψαμε μόνοι μας τις λέξεις ΑΕΡΑ και ΟΧΙ, αντιγράψαμε λέξεις που μας φέρνει στο μυαλό η 28η Οκτωβρίου. Μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας για το πώς μπορεί να είναι ο πόλεμος, πού ζει, τι ρούχα μπορεί να φοράει, πώς μοιάζει η Ειρήνη, πώς μπορεί να είναι το σπίτι της και πώς θα είναι τα ρούχα της.  (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ)

Παρατηρήσαμε τον χάρτη της Ελλάδας, τον χάρτη της Ευρώπης και την Υδρόγειο Σφαίρα. Βρήκαμε την Καστοριά, την Πίνδο και τη γείτονα Αλβανία, χώρα καταγωγής των 2 νηπίων μας στον χάρτη της Ελλάδας, για να καταλάβουμε πού συνέβαιναν τα γεγονότα και να τοποθετηθούμε στο χώρο. Στον χάρτη αυτό κολλήσαμε και τα σημαιάκια μας σε όλη την Ελλάδα, όπου ήθελε ο καθένας. Στον χάρτη της Ευρώπης βρήκαμε την Ελλάδα μας, την Ιταλία και την Αλβανία, καθώς και τη θάλασσα που χωρίζει τον γίγαντα (Ιταλία) και τον νάνο (Ελλάδα) κατά την ιστορία "Σαν παραμύθι" της Γαλάτειας Σουρελή. Στην Υδρόγειο σφαίρα παρατηρήσαμε ότι η Ελλάδα μας είναι ακόμη πιο μικρή από τον χάρτη, γιατί εκεί "μας δείχνει όλο τον κόσμο". (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ)Ζωγραφίσαμε στον υπολογιστή στο Tux paint τα βουνά της Αλβανίας και τους φαντάρους μας που πολέμησαν εκεί, καθώς και την ελληνική σημαία. Βρήκαμε εικόνες σχετικές με την 28η Οκτωβρίου, τις εκτυπώσαμε, τις συζητήσαμε και τις χρησιμοποιήσαμε για τις κατασκευές μας. (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ)Κατασκευάσαμε περιστεράκια( ιδέα από το Internet), που στο ράμφος τους μάς μετέφεραν τα ποιήματά μας, ως μήνυμα ειρήνης για όλους τους λαούς, κατασκευάσαμε μόμπιλ με ελληνικές σημαίες, δημιουργήσαμε φαντάρους με τουβλάκια και πλαστελίνη, με την παλάμη μας δημιουργήσαμε τα περιστέρια της Ειρήνης, ζωγραφίσαμε την Ειρήνη και τον Πόλεμο, δημιουργήσαμε τους δικούς μας φαντάρους (ιδέα από το Internet), ζωγραφίσαμε με τέμπερες... (ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ)Δραματοποιήσαμε τον νάνο και τον γίγαντα με τεράστια επιτυχία (ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ)


Ακούσαμε τραγούδια και μας άρεσαν πάρα πολύ... (ΜΟΥΣΙΚΗ)


"Γυναίκες Ηπειρώτισσες"


"Πήραμε τ' Αργυρόκαστρο".

Ζήτω η Ελλάδα μας!!!!!!!!! Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!!!!!!!!!!
1 σχόλιο: