Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

Το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού

       Το σχολείο τελείωσε και τα παιδιά είναι πια ελεύθερα να χαρούν τον ήλιο, τη φύση, τους φίλους και τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια....πολλά και διαφορετικά παιχνίδια....παιχνίδι, παιχνίδι, παιχνίδι...λέξη ταυτόσημη κι άρρηκτα δεμένη με το παιδί....ημέρες χωρίς παιχνίδι είναι άδειες για το παιδί. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι γνωρίζουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον που τους περιβάλλει, φυσικό και ανθρωπογενές, ξεπερνούν τους φόβους τους, επιλύουν προβλήματα, αλληλεπιδρούν με συνομηλίκους τους, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητές τους. Επίσης, αναπτύσσουν τις γλωσσικές, κινητικές και κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για την κοινωνικοποίησή τους.

Πόσα και πόσα παραδείγματα δεν έχουμε να παρουσιάσουμε μέσα από τα παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο. Πόσες φορές δεν έχουμε εντοπίσει τυχόν θέματα συμπεριφοράς ή κάποιων φοβιών μέσα από τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά.Πόσες φορές δε μείναμε απόλυτα ικανοποιημένες και δεν αισθανθήκαμε δικαίωση ανακαλύπτοντας την εξέλιξη του λόγου και την κατάκτηση διαφόρων δεξιοτήτων μέσα από το παιχνίδι των παιδιών. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να κατανοήσουμε όλοι σαν ενήλικες τη σημασία του παιχνιδιού στην παιδική ηλικία και τα οφέλη που αυτό παρουσιάζει.
        
               Το παιχνίδι είναι πολύτιμο για τα παιδιά γιατί:
  • Αξιοποιεί την περιέργειά τους, ενώ αποτελεί φυσική δραστηριότητα της ηλικίας τους.
  • Τα βοηθά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει.
  • Τα βοηθά να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες.
  • Τα βοηθά να διαχειρίζονται τους φόβους και τα συναισθήματά τους.

   Για όλους αυτούς τους λόγους οι γονείς θα πρέπει να βρίσκουν τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου τα παιδιά να παίζουν με συνομηλίκους τους.
" Εκτός από τη διδασκαλία σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων, οι φιλίες σε αυτή την ηλικία προάγουν το φανταστικό παιχνίδι: επιτρέπουν στα παιδιά να κατακτήσουν υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας, να επινοήσουν και ταυτόχρονα να υποδυθούν φανταστικούς ή πραγματικούς χαρακτήρες. Οι μικροί φίλοι χρησιμοποιούν συχνά τη φαντασία τους για να ξεπεράσουν σύνθετα προβλήματα και να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις της καθημερινής ζωής. Τα παιχνίδια προσποίησης, λοιπόν, διευκολύνουν τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού."
( John Gottman "Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών" α' έκδοση Ελληνικά Γράμματα)

  Ας βρούμε, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι όλοι μας το χρόνο και να παίξουμε με τα παιδιά μας και να τους δώσουμε την ευκαιρία να παίξουν με συνομηλίκους τους!!!


 Για να μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά, που τα ματάκια τους θα λάμπουν και να δημιουργούμε ταυτόχρονα ολοκληρωμένες προσωπικότητες για το μέλλον της κοινωνίας μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου