Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Οι 3 Ιεράρχες!!!!

       Την εορτή των Τριών Ιεραρχών γιορτάζουν σήμερα η Εκκλησία και η παιδεία!!!! Των Τριών παμμεγίστων και φωτισμένων δασκάλων, που αποτελούν παράδειγμα με τη μόρφωση, αλλά και τον βίο τους!!!  Και, βέβαια, στο σχολείο μας, όπως και σε κάθε σχολείο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δραστηριότητες αφιερωμένες στις άγιες αυτές μορφές. Τι θέλουμε να θυμούνται τα παιδιά; ποιοι ήταν και τα βασικά χαρακτηριστικά του καθενός τους.

          Οι ερωτήσεις κάθε χρόνο οι ίδιες.... γιατί ο Βασίλειος ονομάστηκε Μέγας; ποια λεξούλα έρχεται στο μυαλό μας; ο μεγάλος, κυρία.... γιατί; λέτε να ήταν πιο μεγάλος από τους άλλους ανθρώπους; οι ιδέες τους καταιγιστικές....καταλήγουμε στο ότι "είχε μεγάλη καρδιά" δηλαδή αγαπούσε όλους τους ανθρώπους και τους βοηθούσε, όπως μπορούσε... και, φυσικά, μιλάμε για την πόλη που ίδρυσε, τη Βασιλειάδα. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος;  Σύνθετη λέξη, κυρία.... λογικό αφού αυτές τις μέρες ασχολήθηκαμε πολύ με σύνθετες λέξεις με συνθετικό το χιόνι... Σύνθετη; από ποιες λέξεις; Χρυσό και στόμα..... πολύ περήφανη και δικαίως νομίζω, η κυρία.... χρυσό στόμα;;; δηλαδή;;; κάποια προηγούμενη χρονιά ένα νήπιο είχε απαντήσει ότι μπορεί να φορούσε χρυσό κραγιόν(!) ...εντάξει...μικρά είμαστε, μπορούμε να λέμε αβίαστα ό,τι έρχεται στο μυαλό μας... Φέτος δεν υπήρξαν τέτοιες ιδέες... καταλήγουμε στο ότι έλεγε μόνο όμορφα λόγια για όλο τον κόσμο...δεν έβριζε, δεν κατηγορούσε, δεν έλεγε ψέματα.... Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος... άλλη μία σύνθετη λεξούλα, ο λόγος του Θεού... πιο εύκολο αυτό...έλεγε τα λόγια του Θεού... δηλαδή; τι μας ζητάει ο Θεός; ένα και μόνο πράγμα: ΑΓΑΠΗ.... νομίζω ότι έτσι μπορούν να θυμούνται τα παιδιά όσα πρέπει να μάθουν. Απλά, λιτά και κατανοητά.

          Ακολούθησαν εξαιρετικά, κατά τη γνώμη μου, ανοιχτά φύλλα εργασίας της αγαπημένης συναδέλφου Τάνιας Μάνεση, τα οποία βρήκαμε εδώ

Το αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον κι η συζήτηση που συνόδεψε τη συμπλήρωση των φύλλων εξαιρετική!!














Χρόνια πολλά, καλά και φωτισμένα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε όλο τον κόσμο, αφού όλοι υπήρξαμε μαθητές!!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου