Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η κυρά Δημοκρατία μάς μαθαίνει....!!!

        Μια ανάσα πριν από το κλείσιμο των σχολείων, λόγω των περιοριστικών μέτρων  εξαιτίας της πανδημίας και με αφορμή τη γιορτή του Πολυτεχνείου, ένα υπέροχο πραγματικά βιβλίο, που πάντα καθηλώνει τα παιδιά, μάς έκανε συντροφιά. Φυσικά, δεν είναι άλλο από το γνωστό παραμύθι της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου με τίτλο "Η κυρά Δημοκρατία".


Διαβάσαμε το βιβλίο και παίξαμε το παιχνίδι των ερωτήσεων, στο οποίο συμμετείχαμε με μεγάλη χαρά και πολύ εύστοχες απαντήσεις. Η κυρά Δημοκρατία, λοιπόν, είναι για εμάς "μία όμορφη και χαμογελαστή κυρία, την οποία αγαπούν όλοι, γιατί τους αφήνει να μιλάνε. Έχει μεγάλα χέρια, για να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο και μεγάλα αυτιά, γιατί θέλει να τους ακούει όλους. Μόνο σ' αυτή θα μπορούσε να καθίσει το περιστέρι, γιατί στην άλλη, εκείνη την κακιά, θα φοβόταν".
Αντιθέτως, η Ρία η Δικτατορία είναι "μία πολύ κακιά, με μαύρα μαλλιά και μαύρα ρούχα, που θέλει μόνο να διατάζει, λέει συνέχεια "απαγορεύεται", δεν αφήνει να βρισκόμαστε με τους φίλους μας, δεν αφήνει τα παιδιά να παίζουν και δε θέλει να μιλάει κανείς. Θέλει να κάνει μόνο το δικό της".







Όμως τί είναι στην πραγματικότητα η Δημοκρατία;
Είναι ακριβώς αυτά που περιγράφονται σαν χαρακτήρας της αγαπημένης μας κυρά Δημοκρατίας.
Είναι το ποίημα που γεννήθηκε στο σχολείο μας...είναι η χαρά της δημιουργίας...





Και, βέβαια, δεν έλειψε το ταξίδι μας στον χρόνο και τον χώρο της πατρίδας μας (πολιτιστικό μας πρόγραμμα για φέτος), ώστε να μάθουμε πού και από ποιον γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Ταξιδέψαμε, λοιπόν, στον χάρτη μας και φτάσαμε στην Αθήνα


η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από την Καστοριά μας και είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας μας. Εκεί, λοιπόν, γεννήθηκε η Δημοκρατία από τον Περικλή, τον οποίο γνωρίσαμε και περιγράψαμε σε διάφορες εικόνες...΄




Ζωγραφίσαμε....









και κάναμε μία πολύ όμορφη κατασκευή με λεξούλες που έρχονται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη "Δημοκρατία" και, φυσικά, με το σύνθημα που επικρατεί στο αγαπημένο βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου!



Η συνέχεια προβλεπόταν πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά, δυστυχώς, δεν προλάβαμε....
Τίποτα, όμως, δεν τελειώνει εδώ.... η Δημοκρατία είναι από τα πολλά για τα οποία θα πρέπει να υπερηφανευόμαστε σαν έθνος....το ίδιο και ο πολιτισμός μας.... 
και μ' αυτές τις σκέψεις το ταξίδι μας συνεχίζεται....!!!!




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου