Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

25η Μαρτίου 1821(συνέχεια)...

 Τα θέματα που διαπραγματευτήκαμε συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με την Εθνική μας Επέτειο!!!
  Το κρυφό σχολειό.
 Θέσαμε στα παιδιά ερωτήσεις του τύπου πώς νομίζετε ότι ήταν η ζωή των παιδιών τότε; Πήγαιναν στο σχολείο; Μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάνουμε σε καιρό ειρήνης, όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο;
Δείξαμε στα παιδιά τον πίνακα ζωγραφικής του Ν. Γύζη, τον περιγράψαμε(χρώματα, φόντο, πρόσωπα, φορεσιές, στάση σώματος κτλ) και κάναμε υποθέσεις σχετικά με το τι μπορεί να απεικονίζει.
 Τονίσαμε την αξία της μόρφωσης και της Παιδείας για έναν λαό και κατά συνέπεια την ανάγκη της ύπαρξης ενός σχολείου, καταλήγοντας στο ότι και τότε τα παιδιά μπορούσαν να μαθαίνουν γράμματα, γιατί υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που ήθελαν να τους βοηθήσουν; Ποιοί μπορεί να ήταν αυτοί και πώς θα ήταν το σχολείο; Θα υπήρχαν δάσκαλοι και σχολεία όπως τα δικά μας; Σε συνδυασμό με τον πίνακα του Γύζη τα παιδιά υπέθεσαν ότι θα μπορούσαν οι παπάδες να μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μέσα στις εκκλησίες.
Δώσαμε πιθανούς τίτλους στον πίνακα ζωγραφικής, "Σχολείο τη νύχτα", "Σκοτεινό σχολείο", "Σχολείο τα παλιά τα χρόνια", "Σχολείο του πολέμου", αλλά και "Κρυφό σχολείο", καταλήγοντας στον πραγματικό τίτλο του έργου.
Μάθαμε το ποίημα "Φεγγαράκι μου λαμπρό", γράψαμε ένα δικό μας για το σχολείο σήμερα, ζωγραφίσαμε κι εμείς τον πίνακα και δημιουργήσαμε το κρυφό σχολειό.
Επίσης, μάθαμε τον αριθμό 6, καθώς 6 είναι τα παιδιά που απεικονίζονται στον πίνακα.
Το δικό μας ποίημα:
Ήλιε μου λαμπερέ, που είσαι στον ουρανό
έλα μαζί μου το πρωί, που πηγαίνω στο σχολειό,
για να μαθαίνω γράμματα,
γράμματα, σπουδάματα, του Θεού τα πράγματα!

Το εξαιρετικό είναι ότι η ιδέα για το ποίημα είναι εξολοκλήρου των παιδιών!

Τα Ελληνάκια
Διαβάσαμε τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου, τα συζητήσαμε, μιλήσαμε για την εικονογράφηση, τα ζωγραφίσαμε και τα κατασκευάσαμε και μάθαμε τα μέρη της στολής του τσολιά.

Η σημαία μας
Μιλήσαμε για τα χρώματα της σημαίας μας(ξανά μετά την 28η Οκτωβρίου), μετρήσαμε τις γραμμές της.
Παίξαμε παιχνίδι με τις συλλαβές των ονομάτων μας κι αμέσως μετά το ίδιο παιχνίδι με τη φράση "ελευθερία ή θάνατος", που έλεγαν όλοι οι ήρωες του 1821. Εντοπίσαμε ότι ο αριθμός ήταν ίδιος.
Αντιστοιχίσαμε τις "φωνούλες" πάνω στη σημαία μας...
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Περιγράψαμε εικόνες του Ευαγγελισμού, μάθαμε ότι η λεξούλα Ευαγγελισμός σημαίνει "καλή είδηση" και μιλήσαμε για τον Άγγελο που έφερε την ευχάριστη είδηση στην Παναγία μας...
 ΕΙΡΗΝΗ (Γ.Ρίτσος)
Διαβάσαμε κάποιες στροφές του ποιήματος, που δημιουργούν εικόνες και τις ζωγραφίσαμε τονίζοντας το νόημα της ειρήνης στη ζωή μας.
Κατασκευάσαμε το περιστέρι της Ειρήνης και του κρεμάσαμε το ποίημα...Πραγματοποιήσαμε τη γιορτούλα μας προς τιμήν όλων των ηρώων της πατρίδας μας, καταθέσαμε στεφάνι και παρελάσαμε....Και του χρόνου με υγεία και φώτιση σε όλον τον κόσμο!!!!


                                      


                                      Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου