Αλφαβητάρι

Αλφαβητάρι

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΝΕΡΟ, ΧΙΟΝΙ, ΠΑΓΟΣ!!!!!

    Χιόνι, χιόνι, χιόνι!!!!! Χιόνι άσπρο, αφράτο κι απαλό!!! Χιόνι που το περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων και μας ήρθε στο τέλος των διακοπών μας κρατώντας τα σχολεία μας κλειστά για πολλές μέρες. Τι συμβαίνει όμως κι ενώ εδώ και τόσες μέρες δε χιονίζει, στην αυλή μας υπάρχει ακόμη χιόνι; 
Οι απαντήσεις των παιδιών πολύ εύστοχες. "Μα κάνει πολύ κρύο,κυρία, και γι' αυτό δε λιώνει το χιόνι". Τι είναι το χιόνι; "Είναι νερό της βροχής που επειδή κάνει κρύο γίνεται χιόνι"! Τι συμβαίνει, λοιπόν, στο νερό, όταν κάνει πολύ κρύο; "Παγώνει και γίνεται πάγος".
    Παρατηρήσαμε και περιγράψαμε φωτογραφίες της παγωμένης λίμνης μας, εικόνες που είχαν δει όλα τα παιδιά.


Τι συνέβη στη λίμνη μας; Η φύση αποφάσισε να τη μετατρέψει σε ένα μεγάλο παγοδρόμιο. Εμείς μπορούμε να κάνουμε πάγο; Με ποιόν τρόπο; Τα παιδιά ζωγράφισαν τον πάγο της φύσης και τις υποθέσεις τους για το πώς μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε πάγο, δοκίμασαν και επιβεβαίωσαν.











Αμέσως μετά αναρωτηθήκαμε πώς μπορεί να λιώσει ο πάγος, κάναμε τις υποθέσεις μας κι αποφασίσαμε να πειραματιστούμε για να δούμε τι θα γίνει.


Αποφασίσαμε λοιπόν να βάλουμε τέσσερα δοχεία με νερό στην κατάψυξη, να γίνει πάγος και να προσπαθήσουμε να το λιώσουμε με τους παραπάνω τρόπους. Για να δούμε, θα καταφέρουμε να λιώσουμε τον πάγο και σε ποιο δοχείο θα λιώσει πρώτα;

στο καλοριφέρ...

έξω στον ήλιο (πού να τον βρούμε όμως)

σε τραπεζάκι μέσα στην τάξη μας που έχει ζέστη

και στην κουζίνα, για να ρίξουμε βραστό νερό...
Καθώς παρατηρήσαμε ότι όταν το νερό ζεσταθεί πάρα πολύ βγαίνει καπνός, κάναμε μία ανακεφαλαίωση για το τι συμβαίνει στο νερό όταν κάνει πολύ κρύο και τι συμβαίνει στο νερό σε πολλή ζέστη.








Τέλος κάναμε τις υποθέσεις μας για το ποιος πάγος θα λιώσει γρηγορότερα βάζοντας τους αριθμούς από το ένα μέχρι το τέσσερα. Αφού κάναμε τις παρατηρήσεις μας, φτάσαμε και στα συμπεράσματά μας.




και συνεχίσαμε το φύλλο εργασίας καταγράφοντας τα συμπεράσματά μας...




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου